donderdag 17 januari 2013

Percussie-links

aantal handige links voor percussie en djembé

www.youtube.com/user/rhythmweb video-playlists op youtube:
Afro-Caribbean

Africa
Frame-drums
Homemade & found sound 

www.djembe.org : allerlei links over djembe

Nederlandse pagina op Wikipedia over djembe's De djembé (ook: djembeh, djembee, dzjembee of yembe) is een trommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika: Mali, Guinee, Senegal, Ivoorkust, et cetera.
De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met een geitenvel. Dit vel wordt via een touw-bespanning op de djembe bevestigd.
De boom waarvan de traditionele djembés gemaakt worden is de Leky. En de djembés heten origineel: Sambany.
De djembé kan zittend en staand worden bespeeld. Als de speler zit, dan houdt hij/zij de djembé tussen de benen; de onderkant staat op de grond. De djembé wordt dan iets naar voren gekanteld en met de knieën vastgehouden. Hierdoor is de onderkant van de trommel open waardoor het geluid kan vrijkomen. Wordt de djembé staand bespeeld, dan hangt de djembé aan een koord die over de schouder van de speler rust. Soms wordt de djembé ook bespeeld terwijl deze op een speciale standaard is bevestigd.
De speler kan verschillende klankkleuren bereiken door beide handen te gebruiken en zowel met de vingers als met de vlakke hand te spelen. Sommigen zien ashiko als de 'mannelijke' variant van de 'vrouwelijke' djembé.

English Wikipedia-page on Djembe  A djembe (also spelled djembé, jembe, jenbe, djimbe, jimbe, or dyinbe) is a rope-tuned skin-covered goblet drum played with bare hands. According to the Bamana people in Mali, the name of the djembe comes from the saying "Anke djé, anke bé" which translates to "everyone gather together in peace" and defines the drum's purpose. In the Bambara language, "djé" is the verb for "gather" and "bé" translates as "peace".

www.afrodrumming.com veel informatie over djembe's


Beenhakkers Slagwerk / Percussion Beenhakkers
workshops percussie / workshops percussion
energizers boomwhackers & clappy-happy
drumcircles & communicatie-trainingen / communication trainings
voor bedrijven, trainingen en groepen / for companies, training and groups
Ritmecoaching: ritmecoach.nl en rhythm-coach.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten